Antwerpse haven gaat havens in Brazilië professionaliseren

Antwerpse haven gaat havens in Brazilië professionaliseren

De Antwerpse haven gaat haar kennis en expertise ter beschikking stellen om het management van de havens in Brazilië verder te professionaliseren. Ze doet dat onder meer door eigen lessenreeksen te voorzien in twee opleidingscentra voor maritieme professionals die reeds actief zijn in Brazilië. Een en ander staat in een akkoord dat havenschepen Marc Van Peel dinsdag ondertekende met onder meer Maurício Quintella, de Braziliaanse minister van Transport, Havens en Burgerluchtvaart. De haven van Antwerpe paste eerder al met succes een gelijkaardig model toe in India, waar een speciaal opleidingscentrum voor maritieme professionals werd ingericht in de Indiase havenstad Mumbai.

“Onze opleidings- en trainingsdochter APEC heeft aantoonbare en relevante ervaring in het trainen van havenprofessionals”, zei havenschepen Van Peel, vlak na de ondertekening. “Antwerpen is bovendien een belangrijke handelspartner voor Brazilië. Dankzij ons aanbod zullen we de samenwerking verder versterken”, aldus Van Peel.

Naar modernere havens
Brazilië telt 45 publieke havens en 131 private haventerminals. De havens zijn cruciaal voor de buitenlandse handel van Brazilië. In 2015 werd maar liefst 98,6% van de Braziliaanse export via de havens vervoerd. Toch is er nog werk aan de winkel: de nood aan modernisering van de logistieke infrastructuur blijft groot en is een van de belangrijkste succesfactoren om de economie en de internationale competitiviteit van het land een boost te geven. De havenwet die in 2013 werd goedgekeurd, blijft van toepassing en voorziet onder meer in een modernisering van de havens.

“Het is in dat kader dat APEC door het Braziliaanse ministerie om een ruimere inbreng werd gevraagd”, licht Kristof Waterschoot, managing director van APEC, toe. “APEC is immers geen onbekende in Braziliaanse havenmiddens. Ruim 660 maritieme professionals uit Brazilië volgden tot op vandaag een seminarie of opleiding in Antwerpen”, vervolgt Waterschoot.

Maar de nood is groter. Vandaar dat Antwerpen en Brazilië zich engageren om twee bestaande opleidingsinstituten in Sao Paulo in het zuiden en in het noordelijk gelegen Alagoas op APEC-leest te schoeien. Dat betekent dat Antwerpen onder meer verantwoordelijk wordt voor het samenstellen van doelgerichte programma’s en het aanleveren van docenten. “Zeer specifiek is er vraag naar opleidingen voor havenarbeiders. Antwerpen heeft op het vlak van havenarbeiders immers een ijzersterke reputatie. Daarom zullen we onder meer samen met het Antwerpse opleidingscentrum voor havenarbeid een programma op maat samen stellen”, vervolledigt Waterschoot.

Toegangspoort tot Latijns-Amerika
Met een jaarlijks volume van 7,1 miljoen ton is Brazilië de zevende belangrijkste maritieme handelspartner voor Antwerpen. Onder meer met de havens van Salvador, Santos, Paranagua, Rio de Janeiro en Rio Grande wordt er stevig handel gedreven: containers met onder meer diepvries- en landbouwproducten, brandstofderivaten en metaalproducten gaan het vaakst heen en weer. Om de belangen van Antwerpen in de Braziliaanse havengemeenschap te vertegenwoordigen, heeft Antwerpen twee havenvertegenwoordigers ter plaatse: Ricardo Sproesser en Henrique Rabelo.

In de zomer van vorig jaar besliste die andere dochter van het Havenbedrijf, Port of Antwerp International, om 10 miljoen dollar te investeren in Porto do Açu, het eerste private operationele havencomplex in het noorden van de staat Rio de Janeiro, in het industriële hart van Brazilië.

“Brazilië is voor de haven van Antwerpen, en dus voor vele Vlaamse en Europese bedrijven die daar handel willen drijven, dé toegangspoort tot Latijns-Amerika”, benadrukt havenschepen Marc Van Peel. “Het is daarom essentieel dat we hier op vele manieren aanwezig zijn om de naamsbekendheid van Antwerpen, als ideale toegangspoort tot Europa, te versterken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.