Belgische havens naar de Europese Hof van Justitie over vennootschapsbelasting

Belgische havens naar de Europese Hof van Justitie over vennootschapsbelasting

 

De Belgische havens betalen geen vennootschapsbelasting. Die regeling bestaat al tientallen jaren, zelfs al van voor de EU werd opgericht. Maar de Europese Commissie heeft beslist dat dit in strijd is met de Europese regels rond staatssteun. Margrethe Vestager, de Commissaris voor Mededinging heeft België gevraagd om de vrijstelling tegen eind dit jaar af te schaffen.

In hun besluit wordt gezegd: “Havenexploitanten die winst halen uit economische activiteiten moeten worden belast op grond van de gewone nationale belastingwetgeving om concurrentieverstoringen te voorkomen”. Dit zou de Belgische havens miljoenen kosten.

De Brusselse en Waalse havens zijn al naar het Europese Hof van Justitie gestapt om hier tegenin te gaan. De havens van Antwerpen en Zeebrugge bereiden hun dossier voor om hetzelfde te doen.

Annik Dirkx, woordvoerster van het Antwerpse Havenbedrijf stelt dat het havenbedrijf zich niet als een vennootschap gedraagt. Winst maken is niet de eerste doelstelling en daarom kan de haven niet als vennootschap belast worden. Bovendien zorgt de aanpak van Europa juist voor concurrentieverstoring. Landen in de EU worden op verschillende momenten onderzocht en de nieuwe regels worden op verschillende momenten geïmplementeerd. Hierdoor zullen bepaalde havens wel onderhevig zijn aan de vennootschapsbelasting en anderen (nog) niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.