ETS – Hoe ambitieus gaat het Europees parlement zijn?

Europe - Earth

Vandaag praat het Europese parlement bijna een hele dag over ‘Fit for 55’, het klimaatplan om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent te verlagen ten opzichte van 1999 Tegen 2050 wil ze klimaatneutraal zijn.

Hierin staat het ETS (Europees emissiehandelssysteem) centraal. De Europese commissie wil een tweede ETS systeem oprichten voor transport en gebouwen. Het Europees parlement heeft haar bezorgdheid echter al geuit dat de kosten van dit systeem terecht zullen komen bij automobilisten, transportbedrijven, huiseigenaars en de bedrijven. Ze stelt daarom voor om particulier vervoer en gebouwen uit het systeem te houden, tot 2029. Reden is dat de kosten voor energie momenteel al zwaar genoeg wegen op gezinnen. ETS zal dus wel doorgaan voor commercieel transport.

Vandaag zal duidelijk worden hoe ambitieus het Europees parlement zal zijn voor het al bestaande ETS systeem waarbij ook de maritieme sector zal betrokken worden. Sommige facties willen het voorstel van de Commissie aanhouden. Dat betekent dat bvb de intra-Europese luchtvaart zijn uitstoot met 61 procent moet verminderen. Andere facties willen verder gaan en streven naar 68 procent. Er zal ook gestemd worden over nieuwe regels rond ETS voor de luchtvaart, wagens enzovoort.
Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.