Hedwigepolder toch onder water

Volgens de NOS (Nederlandse openbare omroep) gaat de nieuwe regering dan toch over tot ontpoldering van de Hedwigepolder. Die beslissing staat in het Nederlandse regeerakkoord dat VVD en PvdA gesloten hebben.

De Hedwigepolder is al vele maanden onderwerp van discussie tussen België en Nederland. Jaren geleden werd door beide landen beslist om het gebied te ontpolderen als natuurcompensatie voor de verdieping van de Westerschelde. In Nederland ligt de ontpoldering erg gevoelig en de Nederlandse overheid heeft lange tijd geprobeerd om de uitvoering uit te stellen of met alternatieven te ontlopen. De Vlaamse regering bleef echter druk zetten en ook de Europese Commissie dreigde met sancties.

Nu is dus de knoop doorgehakt, al is nog niet duidelijk wanneer de ontpoldering zal worden opgestart.

Bron: NOS

2 reacties


  1. kan er mij iemand, in t’ kort (maar duidelijk), eens uitleggen wat dit ganse ‘gedoe’ nu juist inhoudt?
    alles lijkt mij meer een NIMY-syndroom

    Beantwoorden

  2. Zonder waardeoordeel… België en Nederland maakten afspraken om een compensatie te doen voor de natuur omdat de westerschelde werd uitgediept. Het compromis werd de Hedwigepolder. Op dit stuk zit een grootgrondbezitter die het geheel flink heeft tegengehouden alsook de mensen zelf die er belangen hebben. In Nederland ligt het thema ontpoldering (teruggeven aan de zee) erg gevoelig, omdat er jaren gevochten is tegen de zee en om gebied te winnen op de zee.

    Nadien is Nederland hier op teruggekomen onder andere door de flinke druk van de zeelandse bevolking. België vindt dit contractbreuk en voerde de druk op. Er werd zelfs een procedure opgestart en ook de Europese Commissie begon met sancties te dreigen. Verschillende alternatieven die Nederland voorstelde om de Hedwigepolder te sparen liepen uit op niets.

    De nieuwe Nederlandse regering heeft nu toch beslist om door te gaan met de oorspronkelijke plannen en over te gaan tot ontpoldering van de Hedwigepolder.

    Of dit nu een NIMY syndroom is of niet, laat ik in het midden. Misschien leg je best even uit wat dit laatste is. Dan kunnen anderen makkelijker reageren.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.