IVAGO neemt grootste aardgastankstation in België in gebruik

IVAGO neemt grootste aardgastankstation in België in gebruik

Op haar terreinen in de Proeftuinstraat neemt IVAGO een eigen CNG-vulstation in gebruik. CNG staat voor Compressed Natural Gas of samengeperst aardgas. Met vier ‘fastfill’- en tweeëntwintig ‘slowfill’-laadpalen beschikt de afvalintercommunale hiermee over het grootste CNG-vulstation in zijn soort in België. De investering bedraagt 1.000.000 euro voor het volledige project. Pitpoint, een bedrijf gespecialiseerd in productie en verdeling van schone brandstoffen, stond in voor de bouw van het vulstation en verzorgt het onderhoud. In de komende drie jaar wordt het aantal slowfill-laadpalen nog uitgebreid tot 62 stuks. In maart werden de werken aangevat. Ook Eandis was nauw betrokken bij deze realisatie.

IVAGO vergroent zijn wagenpark. Voor elk nieuw voertuig kiest IVAGO vandaag voor CNG of elektriciteit, tenzij dit technisch nog niet mogelijk is. Momenteel beschikt het al over een 11-tal pick-ups, 10 bestelwagens, 7 ophaalwagens en één gesloten vrachtwagen die uitgerust zijn met CNG als brandstof. Hiernaast beschikken we ook over een paar elektrische wagens en straatstofzuigers. Tegen 2021 zullen niet minder dan 106 IVAGO-voertuigen, waarvan 55 ophaalwagens, gebruik maken van CNG. Zo werkt IVAGO mee aan schone lucht voor de Gentenaar.Opmerkelijk. De plannen voor de installatie van een vulstation voor aardgas zijn niet nieuw. Toen IVAGO in 1999 al zijn diensten op de site Proeftuinstraat samenbracht, was deze mogelijkheid al voorzien. Technisch stond het gebruik van CNG toen echter nog niet op punt.Compressed Natural Gas

CNG staat voor Compressed Natural Gas, of samengeperst aardgas. Het is momenteel, voor toepassingen zoals bij IVAGO, het meest bedrijfszekere en breed beschikbare alternatief in de transitie naar nog schonere brandstoffen zoals biomethaan, elektriciteit of waterstof.
Een CNG-voertuig stoot 23 % minder CO2 , 70 % minder stikstofoxiden (NOx), en bijna geen fijn stof en SO2 uit. (bron: De Tijd 12/9/17). Tot slot zijn ze ook heel wat stiller.

Fastfill en slowfill

De fastfill-installatie bestaat uit twee dubbelzijdige zuilen, zodat vier voertuigen er tegelijk kunnen tanken. Er zijn twee kleine vulpistolen, voornamelijk voor de kleinere voertuigen als pick-ups, bestel- en personenwagens. Zo’n tankbeurt neemt ongeveer evenveel tijd in beslag als bij een traditioneel tankstation. Daarnaast zijn er twee grote vulpistolen waarmee vrachtwagens in minder dan 10 minuten van CNG kunnen worden voorzien wanneer dit echt nodig is.

De slowfill-laadpalen dienen om de vrachtwagens ’s avonds op hun parkeerplaats vol te tanken. De chauffeur koppelt het voertuig na de dagtaak aan. Tegen ’s morgens zijn de wagens volgetankt. De keuze voor een slowfillinstallatie is een logische keuze. ’s Nachts worden de vrachtwagens niet gebruikt en dergelijke installatie is goedkoper.

Het basisstation

In het basisstation wordt het gas, afkomstig van de Eandis-kast, gedroogd en door twee compressoren op druk van 280 bar gebracht en opgeslagen in een buffer. Die buffer bestaat uit rekken met flessen. Zo staan er 112 met elk een inhoud van 80 liter. Vanuit deze flessen stroomt het gas naar de slowfill en fastfill.

Tijdswinst

Vandaag moeten de CNG-voertuigen van IVAGO buitenshuis om te tanken. De installatie van het eigen vulstation betekent dan ook een gevoelige tijdswinst én er moeten minder kilometers worden gereden.

Quotes

Tine Heyse – voorzitter raad van bestuur IVAGO

“IVAGO vergroent zijn wagenpark. Voor elk nieuw voertuig kiest IVAGO vandaag voor CNG of elektriciteit, tenzij dit technisch nog niet mogelijk is. Het is momenteel, voor de meeste toepassingen bij IVAGO, het meest bedrijfszekere en breed beschikbare alternatief in de transitie naar nog schonere brandstoffen zoals biogas, elektriciteit of waterstof.”

Bart Tommelein – Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie.

“Het Vlaamse CPT-plan (Clean Power for Transport) mikt tegen 2020 onder meer op 40 000 voertuigen op CNG en 300 laadstations. Als publiekprivaat bedrijf kiest IVAGO bewust voor de systematische vergroening van zijn uitgebreide wagenvloot. Een eigen vulstation maakt het plaatje compleet. Ik kan niet anders dan IVAGO feliciteren voor zijn consequente visie en zijn bijdrage aan een schoner klimaat. En dus ook aan onze gezondheid.”

Pitpoint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.