North Sea Port ziet goederenoverslag met ruim 9% stijgen gedurende de eerste negen maanden

North Sea Port ziet goederenoverslag met ruim 9% stijgen gedurende de eerste negen maanden
Gedurende de eerst negen maanden van dit jaar boekten de bedrijven in North Sea Port een goederenoverslag via zeevaart van bijna 57 miljoen ton. Dit is een stijging van 9,3%. Zowel de overslag van droge bulk, stukgoed, ro/ro en vloeibare bulk ging er sterk op vooruit.

In 2020 had North Sea Port voor de eerste negen maanden – middenin de coronacrisis – nog af te rekenen met een daling van 13% voor de goederenoverslag via zeevaart in vergelijking met het jaar ervoor. Voor de eerste negen maanden van 2021 werd een groei van 9% opgetekend. Ook nu kan voor dezelfde periode een stijging met 9,3% worden genoteerd, voornamelijk in het tweede kwartaal.

Droge bulk, stukgoed, ro/ro en vloeibare bulk in de lift

De overslag via zeevaart steeg gedurende de eerste negen maanden van dit jaar met 4,8 miljoen ton (+9,3%) tot 56,9 miljoen ton tegenover dezelfde periode in 2021.
Droge bulk kent een groei met 13% (3,6 miljoen ton) en komt op 31,4 miljoen ton. Hierbij zorgen de vaste brandstoffen voor bijna de helft van deze stijging (+1,6 miljoen ton). De overslag van oliehoudende zaden, ijzer en ertsen is eveneens toegenomen.
Stukgoed herstelde zich sterk met een groei van 11% (+ 0,8 miljoen ton) en klokt af op 7,7 miljoen ton. Meer dan de helft van deze stijging komt op het conto van de handel in staalplaten.

Ro/ro blijft groeien met +8,4% (0,2 miljoen ton) en komt uit op 2,8 miljoen ton.
De totale overslag van vloeibare bulk boekt 13,3 miljoen ton, een stijging met 3,1% (0,4 miljoen ton).

De containeroverslag neemt de eerste drie kwartalen van 2022 af met 8,9% en komt op 1,7 miljoen ton ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Het gaat hier voornamelijk over een mindere overslag van groenten en fruit dat niet per container wordt vervoerd maar wel als breakbulk.

Ook overslag via binnenvaart groeit

Voor de eerste 9 maanden van dit jaar kende ook de overslag via de binnenvaart een stijging, plus 8,4% (3,7 miljoen ton) tot 48 miljoen ton. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de toename van de goederenoverslag tijdens het tweede kwartaal.

Impact Rusland-Oekraïne

Gedurende de 5 maanden (maart tot en met juli van dit jaar) onmiddellijk na de start van de oorlog in Oekraïne legden tal van bedrijven grote voorraden aan. Dit kwam door de beperkte export vanuit Oekraïne en door de EU-embargo’s op goederen uit Rusland zoals steenkool en hout.

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “Onzekerheden op het geopolitieke toneel zorgen dus voor (tijdelijk) piekende aanvoerstromen in bepaalde segmenten. De daling van de handel met Rusland wordt opgevangen door extra overslag uit voornamelijk de Verenigde Staten, Canada en Finland. Rusland zal dan wellicht eind dit jaar niet langer de eerste handelspartner zijn.”

Ook Oekraïne daalt logischerwijze verder in de lijst van handelspartners ondanks de aanvoer van graan sinds begin september via de graancorridors in de schoot van de Verenigde Naties. In totaal werd 0,4 miljoen ton verhandeld, heel wat minder dan de 1 miljoen ton in dezelfde periode in 2021. De dalingen zitten hem in maïs, veevoeders en ijzererts.

Vooruitzicht

De groei van de goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart deed zich sterk voor tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. Tijdens het derde kwartaal kende de groei een vertraging. De verwachting is dat dit zich de komende maanden zo zal voortzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.