Rederij Euronav leent 540 miljoen euro om 15 supertankers te kopen.

Rederij Euronav leent 540 miljoen euro om 15 supertankers te kopen.

Euronav, een Antwerpse rederij, gaat 15 supertankers aankopen. Daarvoor zal het 540 miljoen euro lenen en 257 miljoen euro ophalen bij investeerders. De beslissing voor de aankoop was gisteren al bekend, maar er was scepsis over het financiering omdat de aankoopbedrag zo’n anderhalve keer de beurswaarde van het bedrijf is.

De schepen zullen aangekocht worden van de Deense rederij Maersk. Euronav zal met de aankoop zijn vloot verdubbelen en wordt zo marktleider in zijn sector. Elk van de tankers kan zo’n 300.000 ton ruwe olie vervoeren. Voor Antwerpen zelf, zullen er weinig positieve gevolgen zijn van deze aankoop, want de schepen zijn te groot om de haven aan te doen. Wel zullen er zo’n 300 tot 400 extra zeelieden aangeworven worden.

De aankoop is geen vanzelfsprekend iets. Nog niet zo lang geleden ging het niet goed met Euronav, met de hele sector trouwens. Maar de familie Saverys, die eigenaar is, heeft een stevige kennis van de markt en volgens Koen Lambrechts (De Tijd) kon Euronav de schepen voor een scherpe prijs kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.