Spoorvakbonden vragen spoedoverleg

spoorweg

De Belgische spoorvakbonden vragen een spoedoverleg met de spoorbedrijven en mobiliteitsminister Georges Gilkinet. Gilkinet had eerder aangegeven dat hj van het spoor de ruggengraat van de mobiliteit wil maken. Hij vroeg hiervoor 4 miljard euro extra voor het spoor, gespreid over 10 jaar. Het nieuwe begrotingsakkoord dat gesloten werd, voorziet in 3 miljard. 1 miljard is echter een toelating voor Infrabel om een lening af te sluiten bij de Europese Investeringsbank. Dus dat geld is nog niet echt toegezegd.

Volgens de vakbonden ligt dat budget veel lager dan wat de werkelijke noden zijn van het spoor. Ze noemen het spoor op deze manier niet de ruggengraat, maar de achilleshiel van de mobiliteit. Volgens hen is er geen ruimte om het vervoersaanbod te doen groeien, is er geen verbetering van de kwaliteit mogelijk en geen verbetering van de arbeidsomstandigheden mogelijk voor het spoorwegpersoneel.

Vooral dat laatste is uiteraard het thema dat ze willen bespreken. De spoorbonden willen dat een deel van het budget naar het personeel vloeit. Het moet gebruikt worden voor betere arbeidsomstandigheden en rekruteringen, dus niet enkel voor infrastructuur en compensaties voor energieprijzen.

Intussen laat minister Gilkinet via Twitter weten dat hij al een voorstel heeft gedaan voor een ontmoeting met de vakbonden. “Ik ga de spoorwegvakbonden snel ontmoeten. Dat heb ik hen trouwens vanochtend al voorgesteld. Sinds begin deze legislatuur heb ik gewerkt om de trein weer op het spoor te krijgen. De beslissingen van dit begrotingsconclaaf maken dat ook mogelijk. De wil en de centen zijn er”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.