Steeds meer containerreuzen in haven Antwerpen

Ever Golden

De haven van Antwerpen ontving afgelopen weekend de ‘Ever Golden’ van rederij Evergreen. De aanloop van dit megaschip had een bijzonder tintje. Voor het Taiwanese Evergreen is het hun eerste schip met een capaciteit van meer dan 20.000 TEU. De ‘Ever Golden’ vertrok op 5 april in Qingdao (China), voor haar eerste reis naar Europa met Antwerpen als eerste aanloophaven in Noord-Europa.

Het Havenbedrijf heette het nieuwe megamax-schip welkom op Antwerp Gateway met de traditionele ‘godspeed’ plaquette waarmee we het schip en haar bemanning een voorspoedige en veilige reis toewensen. Evergreen maakt sinds 2017 deel uit van de ‘The Ocean Alliance’, een alliantie met Cosco Shipping Lines, CMA CGM en OOCL. Met drie rederijen uit het Verre Oosten heeft The ‘Ocean Alliance’ niet alleen een sterke reputatie maar ook een groot marktaandeel op de route naar Europa. Ook voor de haven van Antwerpen is het Verre Oosten een bijzonder belangrijk vaargebied, vorig jaar goed voor meer dan 25% van de Antwerpse containeroverslag, een stijging met 7,6%. Deze trend lijkt zich door te zetten, de containeroverslag gerelateerd aan het Midden- en Verre Oosten steeg in het eerste kwartaal van dit jaar immers met 5,4 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Evergreen bouwt nog drie zusterschepen die dit jaar te water worden gelaten en een maidentrip naar Antwerpen plannen. De eerstvolgende is de ‘Ever Goods’ op 13 juni, de ‘Ever Genius’ in augustus en de ‘Ever Given’ die in oktober wordt verwacht.

2018 wordt dus een jaar vol maidentrips van zowat alle rederijen, met de +20.0000 TEU-schepen in de hoofdrol. Was het voorjaar al druk, dan wordt de zomer zo mogelijk nog drukker, want ook Cosco Shipping Lines stuurt opnieuw een reeks van zijn nieuwe ULCS’s (Ultra Large Container Ships) op maidentrip naar Antwerpen. De aanloop van de grootste containerschepen ter wereld bevestigt een trend die al een aantal jaren was ingezet: steeds groter wordende schepen zijn nodig om de toenemende marktvraag naar containers te accomoderen. De haven van Antwerpen zette een recordvolume aan containers neer met een groei van 9,5% in ton (10,7 % in TEU) in het eerste kwartaal van 2018. Dit record bevestigt en versnelt zelfs de vraag voor extra containercapaciteit in de haven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.