Verantwoorde mobiliteit in de afvalsector

Verantwoorde mobiliteit in de afvalsector

Vaak vind je in de binnenstad meerdere afval ophaalwagens terug, zowel van private als openbare inzamelaars. Naar veiligheid, mobiliteit en milieu is hier nog een grote ruimte tot verbetering. Met dit innovatief proefproject slaan de intercommunale Imog en milieubedrijf Vanheede Environmental Services de brug en zamelt één vrachtwagen huishoudelijk restafval en het aan huishoudelijk vergelijkbaar bedrijfsrestafval in. Het is niet meer belangrijk WIE het afval buiten zet, maar wel WAT en HOEVEEL.

Geen onderscheid tussen gezinnen en bedrijven

De gemeenten zijn bij wet bevoegd voor het inzamelen van het afval van haar burgers. Dit wordt de zorgplicht van de gemeente genoemd. Zo kan op maat van de lokale situatie worden opgetreden en kan de openbare hygiëne worden veilig gesteld. Bijna alle steden en gemeenten hebben zich hiervoor gegroepeerd in opdrachthoudende verenigingen of intercommunales die deze gemeenten hierin ontzorgen.

Voor afval van bedrijven gelden de regels van de vrije markt en kan elk bedrijf vrij kiezen van welke ophalers hij/zij de diensten inhuurt. Toch zijn vele afvalfracties gelijklopend: zo is een doos uit de bakkerij bedrijfsafval, maar een doos uit het gezin van de bakker huishoudelijk afval. Dit zorgt voor verwarring. Deze geïndividualiseerde aanpak zorgt ook voor heel wat verkeer. Ophalers X, Y, Z én de gewone vuilniswagen voor de gezinnen passeren namelijk allemaal door dezelfde straten.

Op zoek naar oplossingen

Het ophalen van bedrijfsafval en huishoudelijk afval in steden wordt alsmaar moeilijker door de beperkingen die lokale besturen opleggen aanzwaar verkeer. Steden nemen deze maatregelen elk vanuit hun eigen problematiek (bv. verminderen van fijnstof, voorkomen van schade aan historische gebouwen, mobiliteit, verkeersveiligheid enz.).Om het ophalen efficiënter te laten verlopen zijn investeringen nodig in technologie en materieel. Maar hoe pakken bedrijven dit best aan en waarin moet men investeren? In het kader van het VIL-project ‘Urban Waste Collection’ gaat Imog – samen met VANHEEDE en Stad Waregem – op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Duurzame logistieke oplossingen

Met dit project wil VIL* de betrokken stakeholders samenbrengen om rendabele, praktisch haalbare en breed gedragen logistieke oplossingen uit te werken en te testen. “We zullen de huidige afvalstromen en de opgelegde beperkingen analyseren en in kaart brengen. Samen met de deelnemende partners zullen we oplossingsrichtingen definiëren, uitwerken en hun impact evalueren”, zegt Ludo Sys, projectleider bij VIL.   Het uitgewerkte logistieke concept zaltoepasbaar zijn in alle Vlaamse steden. Dit VIL-project wil bijdragen aan de leefbaarheid van de steden (veiligheid, emissies, mobiliteit,…) en ook perspectieven bieden voor een maximale valorisatie van stedelijke bedrijfsafvalstoffen.

Unieke samenwerking

Imog is al langer een pionier als het over inzameling gaat. “De samenwerking tussen een private organisatie en een openbare organisatie is innovatief, maar zit in onze genen”, zegt Imog Algemeen Directeur Johan Bonnier. De private operatoren blijven hun klanten behouden en de commerciële relatie beheren, maar wat ingezameld wordt van hun klanten wordt apart gewogen en geregistreerd. Zo moet er maar 1 ‘merkloze’ vrachtwagen de binnenstad in, maar blijft het marktprincipe voor de private operatoren spelen en bekomen we als openbare partner een duurzame oplossing voor onze gemeenten-vennoten.

“Zo rijden we minder kilometers voor hetzelfde afval”, zegt Caroline Vanheede, Executive Director VanheedeEnvironmental Group.

“Via innovatie en co-creatie zetten we maximaal in op duurzame mobiliteit in de binnensteden. Om private en openbare operatoren en de geldende regelgeving te aligneren, zijn maatregelen nodig en dienen we samen innovatieve oplossingen te bedenken die implementeerbaar zijn. Het VIL-project Urban Waste Collection is een initiatief dat ons daarbij zal helpen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.