VIL test autonoom micromagazijn in stadscentrum

VIL test autonoom micromagazijn in stadscentrum

Het Internet of Things kan een significante bijdrage leveren aan een efficiëntere stadslogistiek. Dit blijkt uit de resultaten van ‘Intello City’, een VIL-project waarin een stadsmicromagazijn autonoom werd gemaakt m.b.v. IoT-technologie, in samenwerking met onderzoek- en innovatiehub imec, zeven bedrijven en de stad Antwerpen, Mechelen en Leuven. Een verdergaande standaardisatie binnen de IoT-wereld zal een versnelde toepassing van allerlei logistieke en andere toepassingen bewerkstelligen.

In Vlaanderen groeit de bezorgdheid om stadscentra beter leefbaar en veiliger te maken. Door de steeds grotere populatie in de steden en de groei van e-commerce is een steeds groter aandeel van het verkeer in de stad te wijten aan goederenvervoer. IoT of het ‘Internet of Things’ is een concept waarbij data die verzameld worden door sensoren met elkaar verbonden en beschikbaar gemaakt worden via het draadloze internet in een reeks van toepassingen of applicaties.

Autonoom micromagazijn met IoT

VIL testte de mogelijkheden van een micromagazijn in een stadscentrum, dat door middel van IoT autonoom kan opereren. Een micromagazijn doet dienst als mini-distributiecentrum waar verschillende leveranciers hun goederen kunnen aanleveren en van waaruit de goederen op een ecologische manier tot op hun eindbestemming kunnen worden gebracht. Daarnaast kan een micromagazijn ook dienen als afhaalpunt. Een extra magazijn opzetten en opereren vertaalt zich echter wel in extra kosten t.o.v. de huidige manier van leveren. Daarom concentreerde dit project op het zo veel mogelijk autonoom maken van het magazijn door het gebruik van IoT.

Praktijktesten in centrum Antwerpen

VIL heeft het concept van een micromagazijn concreet getest in het centrum van Antwerpen, meer bepaald in een ruimte van de Thomas More Hogeschool in de Kronenburgstraat.

In samenwerking met de stad Antwerpen werd voor het micromagazijn een laad-en loszone gecreëerd met parkeersensoren ingebouwd in het wegdek. imec was verantwoordelijk voor het technologische aspect en ontwikkelde een geïntegreerde oplossing die Samsonite en Proximus, de verladers die deelnamen aan het proefproject, toeliet via een app een parkeerslot te reserveren voor de laad-en loszone. Hierdoor kunnen zij op een correcte manier hun goederen aanleveren of ophalen. De app zorgt eveneens voor een visualisatie van deze reservatie via draadloze interactie met een elektronisch bord vooraan de parkeerzone: er wordt op weergegeven wie wanneer deze zone heeft gereserveerd. De app laat eveneens toe om het intelligente slot van het micromagazijn te ontgrendelen en terug te sluiten. Hierdoor kan de chauffeur de goederen afleveren, zelfs indien dit magazijn onbemand is.
De groene last mile belevering vanuit het micromagazijn naar de winkels gebeurde door het gebruik van een elektrische wagen, de Stint, en via de fietskoerier Cargo Velo.

Hans Schurmans, van het deelnemende bedrijf Proximus: “Dankzij dit proefproject slagen we erin om onze stadsdistributie naar de Proximus winkels in Antwerpen te optimaliseren op een ecologische en stadsvriendelijke manier, na de piloot zullen we dan ook een doorstart nemen en deze manier van stadsleveringen uitbreiden naar andere steden.”

Nood aan samenwerking en standaardisatie

Een eerste economische analyse toont aan dat het gebruik van IoT de extra kosten verbonden aan deze logistieke set-up kan reduceren maar de grootte van deze besparing is afhankelijk van verschillende variabelen: het aantal pakjes, de grootte, de afstanden die gereden moeten worden van het micromagazijn naar het afleveradres, de grootte van het vervoersmiddel en de bijhorende personeelskosten.

Om de inzet van het IoT voor slimme stadslogistiek te doen slagen dringt een gezamenlijke aanpak zich op. Er is nood aan harmonisatie, open systemen en het gebruik van uniforme open standaarden om de verschillende smart city-oplossingen te integreren in één platform.

Imec was technologiepartner in dit pilootproject en stond in voor het uitdenken van de geïntegreerde oplossing en de technische setup. Thomas More Hogeschool stelde de locatie voor het micromagazijn ter beschikking.

Deelnemers:

BPOST, City Depot, GLS, P&G, Proximus, Samsonite, stad Antwerpen, stad Mechelen, stad Leuven, WDP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.