Zetes helpt Artsen zonder Grenzen bij het opvolgen van ebolapatiƫnten

Brussel – 18 december 2014 – Artsen zonder Grenzen (AZG) start in hun grootste behandelcentrum in Monrovia (Liberia) een project om patiĆ«nten die besmet zijn met het ebolavirus op te volgen. Zetes draagt bij aan deze opstartfase door een mobiele applicatie te leveren voor het volgen van de locatie, de toestand en de behandeling van de patiĆ«nten in zeer moeilijke omstandigheden en met behulp van draagbare terminals. Op dit moment loopt in Monrovia de pilootfase van het systeem.

ELWA3, het ebolacentrum dat opgezet is door AZG in Monrovia, bestaat uit meerdere grote tenten. Tot op heden wordt de informatie over de toestand van de patiƫnten mondeling doorgegeven of op vellen papier die handmatig gescand worden in de risicozone. AZG wil een meer efficiƫnt, robuust en betrouwbaar systeem, waarmee realtimegegevens ingevoerd, verstuurd en verwerkt kunnen worden, zodat het risico op fouten en het nosocomiaal overdragen van het virus (door verblijf in ziekenhuis veroorzaakt) beperkt wordt.

Bij aankomst in het centrum ontvangt elke patiƫnt een armband waarop een barcode en een uniek identificatienummer gedrukt staan. Wanneer de artsen van AZG de identificatie van de patiƫnt scannen, kunnen ze vervolgens het dossier van de patiƫnt bekijken en hun diagnose direct invoeren met behulp van een vragenlijst die op het scherm van hun mobiele terminal verschijnt. De informatie wordt verstuurd naar de database van het centrum via het draadloze netwerk. De uitkomst van het medisch onderzoek bepaalt de behandeling die gegeven moet worden door het team van verpleegsters en hygiƫnisten en wordt tevens toegevoegd aan de epidemiologische database. Dankzij de door Zetes aangeleverde oplossing, kan het medisch personeel voortaan op elk gewenst moment de locatie, de toestand en de vooruitgang van elke patiƫnt opzoeken.

Ultrarobuuste apparatuur voor extreme omstandigheden

De AZG-hulpverleners werken onder extreem zware en moeilijke omstandigheden, met temperaturen van bijna 40Ā°C en een vochtigheidsgraad van meer dan 90%. Bovendien moeten de artsen zware en onhandige beschermende PPE-pakken (Personal Protective Equipment) dragen. Dit beperkt de tijd die ze kunnen doorbrengen met de patiĆ«nten. Het is dan ook erg belangrijk dat er geen tijd verloren gaat met het versturen van gegevens. De geleverde mobiele terminals zijn hitte-, vocht- en stofbestendig. Bovendien zijn ze ook bestand tegen contact met vloeistoffen, wat van essentieel belang is aangezien alle apparatuur die gebruikt is bij het onderzoeken van patiĆ«nten schoongemaakt moet worden met een chlooroplossing. Zetes heeft al deze vereisten nauwlettend in overweging genomen om de eenvoudigste en meest geschikte oplossing te kunnen leveren.

Robin Vincent-Smith, projectmanager voor ‘ELEOSā€™ (Ebola Link Emergency Operational Support) bij AZG, vertelt:
De oplossing die Zetes voorstelde, voldoet het beste aan de eisen die onze werkomstandigheden en de algehele situatie met zich meebrengen. De ernst en de grootschaligheid van het probleem maken het onmogelijk om tijd te besteden aan de research en ontwikkeling van een nieuwe oplossing. We hebben een systeem nodig dat direct inzetbaar, robuust en eenvoudig in gebruik is.

Alain Wirtz, CEO van Zetes, voegt hieraan toe:
Zetes kan zich beroepen op meerdere decennia aan ervaring op het gebied van ziekenhuizen en heeft projecten uitgevoerd in Afrikaanse landen waar de omstandigheden extreem moeilijk waren. We zijn blij deze expertise te kunnen inzetten ten dienste van Artsen zonder Grenzen. We hopen van harte dat we hen met onze bijdrage kunnen helpen.”

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in Belgiƫ. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.