Grootste containerschip ter wereld doet Antwerpse haven aan

Grootste containerschip ter wereld doet Antwerpse haven aan

Het Havenbedrijf is bijzonder blij met de proefvaart van het containerschip Mary Maersk, dat met een capaciteit van 18.000 TEU tot de grootste containerschepen ter wereld behoort. Het is de eerste maal dat een schip met een dergelijke capaciteit en afmetingen de Antwerpse haven aanloopt. “Met een primeur van die omvang leveren we ontegensprekelijk het bewijs dat de grootste containerschepen ter wereld Antwerpen kunnen aanlopen”, zegt Eddy Bruyninckx, CEO van het Havenbedrijf.

Het aantal aanlopen van reuzecontainerschepen zat de jongste tijd al fors in de lift. Alleen al tijdens de eerste negen maanden van dit jaar liepen 90 +13.000 TEU containerschepen de haven aan, vorig jaar waren dat er nog 69 tijdens dezelfde periode. Dat Antwerpen toegankelijk is voor de grootste schepen ter wereld, werd afgelopen zomer duidelijk dankzij simulaties in het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout. Met de proefvaart van de Mary Maersk zet Antwerpen zich als wereldhaven nog duidelijker op de kaart.

De proefvaart volgt daags op de aankondiging van het P3 Network, de alliantie van de drie grootste containerrederijen per wereld, dat duidelijk voor Antwerpen kiest als Europees platform.

Het belang van de Scheldeverdieping kan in deze context niet genoeg benadrukt worden. “Sinds die werd afgerond hebben de aanlopen van +10.000 en +13.000 TEU containerschepen een hoge vlucht genomen. De return van deze investering is dan ook bijzonder groot en laat onze haven, goed voor een directe toegevoegde waarde van bijna 10 miljard euro, toe om onze concurrentiepositie verder uit te bouwen,” verklaart havenschepen Marc Van Peel.

Het Havenbedrijf wenst uitdrukkelijk alle partijen te bedanken die de vlotte en veilige proefvaart van de Mary Maersk naar Antwerpen mogelijk hebben gemaakt. “Enkele weken geleden lanceerden we als haven onze internationale brandingscampagne onder het motto ‘Everything is possible at the port of Antwerp’. Welnu, in onze haven is ook alles mogelijk, niet in het minst omdat alle ketenpartners –gaande van de Vlaamse en federale overheidsdiensten tot de privébedrijven- zo goed met elkaar samenwerken en elke mogelijke kink in de kabel als een uitdaging beschouwen waarvoor een oplossing zal gevonden worden”, besluit Bruyninckx.

www.portofantwerp.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.