Kick off e-Warehouse project van VIL

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw is gestart met een nieuw project: ‘e-Warehouse’. Samen met veertien bedrijven onderzoekt het VIL hoe een warehouse op maat van e-commerce ideaal wordt ingericht. De logistieke afwikkeling van online bestellingen verschilt significant van traditionele logistiek en vraagt dan ook een specifieke aanpak.

E-commerce is ‘hot’. Het succes van online kopen en de verwachte groei in dit segment brengen tal van vragen en uitdagingen met zich mee, en niet in het minst op logistiek vlak. Het belang van logistiek voor e-commerce en de consumentenverwachtingen op vlak van de last mile kwamen vorig jaar al uitgebreid aan bod in het VIL-project ‘e-commerce/e-fulfillment’. Op vraag van de sector start het VIL nu met een vervolgproject, gericht op het logistieke proces vóór de aflevering: de e-warehouse activiteiten (van inbound tot outbound). De impact op de logistieke organisatie bij online verkoop is erg groot en vraagt om procesaanpassingen.

 

Draaiboek voor e-shops en logistieke dienstverleners

Met dit project wil het VIL de verschillende manieren van invulling van een e-warehouse in kaart brengen samen met de projectdeelnemers en op basis van relevante know-how. Dit moet resulteren in een soort draaiboek: het ‘e-warehouse checklist model’. Concreet moet dit draaiboek e-shops en logistieke dienstverleners helpen bij het optimaal inrichten van hun e-warehouse activiteiten. Het VIL zal dit model valideren door het toe te passen bij de projectdeelnemers.

 

Meer aandacht voor toegevoegde waarde activiteiten

Wil Vlaanderen zich profileren als duurzame en innovatieve topregio, dan moeten onze Vlaamse spelers zich aanpassen aan de logistieke noden op vlak van e-commerce. Bovendien beantwoordt het project aan de doelstelling in het VIL business plan 2012-2016 om bij te dragen aan een toename van toegevoegde waarde activiteiten en duurzame tewerkstelling in de sector. “E-logistiek wordt immers gekenmerkt door een hoge focus op Value  Added Logistics (bv. inpakken, assemblage, retourenafwikkeling) en Value Added Services (bv. facturatie, track & trace). Dankzij de kleinere en lichtere zendingsgrootte bij e-commerce wordt werken in een e-warehouse voor vrouwen erg interessant”, verduidelijkt Dirk De Vylder van het VIL, die het project leidt.

 

Veertien deelnemers

Veertien bedrijven, een mix van logistieke dienstverleners, verladers en real estate, werken mee aan het project: AMP, Belspeed, bpost, Brantano, Cat Logistics, Federal Mogul, Fiege, Groep Heylen, Hubo, Nova Natie Logistics, Procter & Gamble, RA-Company, Spring Global Mail en Unigro. Het VIL kan binnen dit project rekenen op de steun van Comeos en BeCommerce.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.