Goederenoverslag haven Gent blijft op koers

De Gentse haven boekte voor het derde kwartaal van 2012 een totale goederenoverslag van 12,7 miljoen ton, wat 4,4 % meer is dan in het derde kwartaal van 2011. Na 9 maanden houdt de haven het elan van vorig jaar aan.

Januari-september
Voor de eerste drie kwartalen van 2012 realiseerde de haven van Gent een totale overslag van 37,7 miljoen ton. Hiermee zit Gent op dezelfde koers als vorig jaar.

Gent boekte voor de eerste 9 maanden van 2012 20 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart, een daling van 3% tegenover 2011. Maar net zoals in 2011 wordt wel de grens van 20 miljoen ton bereikt. Het goederenverkeer via binnenvaart klokt af op 17,7 miljoen ton, een stijging van 3,8%.

Derde kwartaal
Liet de maritieme goederenoverslag in het eerste en tweede kwartaal nog een daling noteren, dan laat het derde kwartaal opnieuw een groei zien. In dit derde kwartaal registreerde de haven van Gent via zeevaart een goederenoverslag van 6,9 miljoen ton, dit is 5,3 % meer dan in het derde kwartaal van 2011.

De goederenoverslag via de binnenvaart bedroeg tijdens het derde kwartaal van 2012 5,8 miljoen ton of 3,4% meer dan in het derde kwartaal van 2011. Het derde kwartaal van 2012 houdt een gelijkaardige groei aan als de eerste twee kwartalen.

Goederen
De overslag via zeevaart kende een stijging tijdens het derde kwartaal van 2012. Er zat groei in de overslag van landbouwproducten (granen en biomassa) en voedingsproducten. Petroleumproducten, producten van de metaalindustrie, ruwe mineralen en bouwmaterialen (zand, grint, zout) kenden een terugval.

Het aandeel van de import (75%) en de export (25%) in de goederenoverslag blijft gelijkaardig.

Voor de overslag via binnenvaart kenden de landbouwproducten een sterke stijging net zoals de vaste minerale brandstoffen en petroleumproducten. Voedingsproducten, producten van de metaalindustrie, ruwe mineralen en bouwmaterialen behoorden tot de dalers.

De Gentse haven kenmerkt zich als bulkhaven met een grote diversiteit in soorten goederen. Ook nu blijkt dit de sterkte van de haven te zijn om het niveau van 2011 te blijven handhaven.

Bron: Haven Gent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.